Правилно почистване на сенници тенти и щори

Тента релакс

Като собственици на жилища вие знаете колко време и енергия може да отнеме поддържането на къщата Ви чиста.

 

Докато винаги има нещо за почистване, шансовете да обърнете внимание на вашите щори и сенници са много ниски, но щорите и сенниците са склонни да събират прах и други замърсявания.

Искате да сте сигурни, че правилно почиствате вашите щори и сенници? Ако е така, продължавайте да четете!

Значението на чистите щори и сенници

Щорите и сенниците дават личност на една стая. Те също така са полезни, тъй като щорите могат да бъдат използвани за изолиране на вашия дом от топлина, както и от студ. Можете дори да използвате сенници, за да затъмните стаята, така че да можете да спите по всяко едно време независимо  от външната светлина.

 

Докато щорите може да не са толкова важни, колкото подовите настилки или мебелите ви, те са неразделна част от всяка стая. Точно както държите подовете си и масите ви полирани и чисти, трябва да се погрижите и за вашите щори , сенници и тенти.

 

Независимо дали имате плъзгащи се панелни щори или клетъчни щори, очаквайте те да събират прах. Докато платнените щори са по-склонни да събират отломки, дървесина, пластмаса и други ,твърдите щори също са склонни да събират нежелани алергени. През пролетта можете да очаквате да видите всички видове цветен прашец по вашите щори, особено ако оставяте прозорците си отворени.

 

Почистването на щорите и сенниците ще поддържа дома ви чист и здрав и ще предотврати проблемите с алергиите за всички, които страдат в дома ви.

 

Основни съвети

 

Купувайте мъдро

 

Някои марки се третират, за да отблъскват праха и мръсотията. Тези щори се обработват и с антистатични добавки, за да се предотврати натрупването на прах по тях. С тези допълнителни защитни механизми е възможно вашите щори да не събират  прах и мръсотия, но те са толкова досадни , че ще намерят начин да се промъкнат до вашите щори.

Използвайте качествени продукти

Премахването на прахта е само една част от чистите щори. За дълбоко почистване, трябва да използвате качествен продукт за почистване на щори и сенници. Ще намерите много на пазара, но за едно лесно решение вкъщи, смесете хладка вода и лек препарат за миене. Повечето миещи препарати са силни, но достатъчно леки, за да се използват при всички видове сенници, включително и платнени.

 

Задайте график

Точно както почиствате къщата си няколко пъти в седмицата или правите ястия дневно. Когато става въпрос за почистване на щорите и сенниците, уверете се, че ги почиствате поне веднъж седмично. Независимо дали имате електрически щори, ролетни щори или дървени сенници, всички видове могат да събират прах и други алергени. Натрупването на тези частици може да доведе до прекомерно кихане и други симптоми на алергия.

 

След като зададете цел за почистване и график, нека преминем към методите за почистване.

 

Почистване на щори и сенници

Най-добрият начин за почистване на вашите щори и сенници ще зависи от вида им.

Ролкови сенници

В днешно време ще намерите моторизирани ролкови сенници във всякакви тъкани и текстури. Повечето от тези сенници могат да бъдат почистени с мека четка и прахосмукачка. За почистване на винилови ролкови сенници използвайте смесица от хладка вода и препарат за миене на съдове. Използвайте чиста кърпа и избършете всяка секция. Най-добре е да започнете от дъното и да работите до върха. Уверете се, че напълно изтягляте сенниците, така че да може да изсъхнат правилно.

 

Ако не сте почиствали вашите сенници от дълго време, може да имат повече петна, с които да се справите. За цялостно почистване:

 

Свалете сенниците.

Поставете ги във вана с топла вода и сапун за миене на съдове.

Използвайте мека четка, за да почистите сенниците.

Изплакнете, за да премахнете останалия сапун.

Изсушете на въздух и отново ги закачете, след като са напълно изсъхнали.

Напълно чистите сенници могат да накарат стаята ви да мирише и да изглежда отново свежо!

 

Дървени щори

 

Дървените щори трябва да се почистват точно както бихте почистили дървени мебели. Прахът по щорите премахнете с чиста мека кърпа. Можете също така да използвате микрофибърна кърпа или ръкавица за прах. За да премахнете всичката мръсотия и прах, свалете щорите до пълната им дължина. След това наклонете ламелите така, че да са почти затворени. След това можете да задържите долната релса и да преминете през всяка една. Не забравяйте да обърнете ламелите, за да минете и по задната им страна.

 

Ако почистването на сухи щори не премахне всички петна, опитайте да използвате влажна микрофибърна кърпа. Те са идеални за премахване на упорити петна и замърсявания. След като приключите с почистването им, наклонете ламелите в отворено положение, за да могат да изсъхнат.

Клетъчни щори

Известни също като пчелни щори, тези добавки на прозорците са станали супер модерни поради тяхната енергийна ефективност. Клетъчните щори също са много лесни за почистване. Можете да използвате всякакъв тип прахосмукачка за да премахнете натрупването на прах.

За третиране на всякакви петна винаги първо премахнете праха. След това използвайте гъба, миещ препарат и хладка вода.

Римски щори

 

Тези щори са изключително гъвкави и се предлагат в голямо разнообразие от стилове. Римските щори могат да бъдат нагънати, плоски или драпирани. Също така ще намерите тези щори, вече и в моторизирани варианти. За премахване на мръсотия и други остатъци от тези щори:

 

Използвайте приставката за мека четка на вашата прахосмукачка

Използвайте ниско ниво на засмукване.

Преминете през щорите няколко пъти.

Когато почиствате римски щори, никога не напластявайте плата. Използвайте хладка кърпа и  почистете петната. Не забравяйте да оставите тъканта да изсъхне . При отстраняване на петна внимавайте с моторизираните щори. Уверете се , че в близост или в батерията няма вода.

 

Вашите експерти по щори и сенници

 

За всички нужди свързани с вашите щори , сенници и тенти не търсете повече , а се обърнете към екипа на http://sennici-shtori.net/. Ние сме в индустрията с щори , сенници и тенти  повече от десет години и ние знаем как правилните процедури за прозореца могат да преобразят помещението .

 

Нашата компания е специализирана в изготвянето и инсталирането на тенти , сенници и щори. Предлагаме голямо разнообразие от продукти, включително обработка на  електрически сенници, плъзгащи се панелни щори и моторизирани вертикални щори и тенти. Ако не сте сигурни кои щори са най-подходящи за вашата стая, ние ще работим с вас, за да намерим най-добрата опция.

Независимо дали търсите щори , сенници и тенти, можете да разчитате на нашите експерти. Свържете се с нас днес на +359 884 73 81 25 за допълнителна консултация.